|
Obecní úřad 353 941 127 | Kancelář starosty 353 941 289 | Facebook obec Kyselka

Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Obec Kyselka > Tiskové zprávy > Tisková zpráva "Kyselka – revitalizace veřejné zeleně"

Tisková zpráva "Kyselka – revitalizace veřejné zeleně"



Datum konání:
6.1.2021

Tisková zpráva, Kyselka 6. 1. 2021    (zde ke stažení v pdf)

Kyselka – revitalizace veřejné zeleně

„Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.“

Od poloviny září 2020 se uskutečnila realizace projektu „Kyselka – revitalizace veřejné zeleně“. Tuto přínosnou akci pro vzhled naší obce jsme uskutečnili díky úspěchu v soutěži Vesnice roku 2019, kdy jsme získali Zelenou stuhu jako nejlepší obec z Karlovarského kraje v oblasti péče o přírodní a kulturní hodnoty veřejného prostoru a krajiny. Postoupili jsme tak do celostátního kola, kde jsme se umístili na skvělém třetím místě. To už bylo hodnocení profesionálů, které bylo pod záštitou Společnosti pro zahradní a SZKT-logo-2015-JPG_leva_zarazka.jpgkrajinářskou tvorbu (tj. sdružením profesionálů působících v oboru zahradní a krajinářské tvorbě - https://szkt.cz/)  a Ministerstva životního prostředí  ČR

MZP_logo_RGB_v2.jpg

Kromě skvělého pocitu za dobře odvedenou práci jsme získali „poukaz“ na realizaci projektu v rámci Národního programu Životního prostředí (Výzva č. 10/2018: Zelená stuha) (https://www.narodniprogramzp.cz)  v hodnotě až 500 tisíc korun. A kam jinam investovat než do veřejného prostoru.

npzp_share_v2.pngNárodní program Životní prostředí (NPŽP) podporuje projekty a aktivity přispívající k ochraně životního prostředí v České republice. Program je navržen jako doplňkový k jiným dotačním titulům, především Operačnímu programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám. S opatřeními a výsledky některých realizací, které se v naší obci již uskutečnily z posledně dvou zmíněných titulů,   jste se mohli setkat (Revitalizace zeleně v obci Kyselka – 2010; Statické zajištění svahu  Radošov – sesuv – 2011; Zateplení mateřské školy Kyselka 2014; Kotlíkové dotace – od roku 2020) a další připravujeme (Dotace Dešťovka – hospodaření s dešťovou vodou u budovy kina – 2021; Rekuperace vzduchu v mateřské škole - 2021).SFZP_H_CMYK.jpg

Na tyto všechny projekty zlepšující životní prostředí v České republice přispívá od roku 1992 Státní fond životního prostředí ČR (www.sfzp.cz).

Nechali jsme zpracovat projekt od uznávané zahradní a krajinářské architektky Ing. Mileny Novákové Ph.D (http://www.navrhyzahradaparku.cz ).  Výsledný komplexní projekt se týkal čtyř lokalit naší obce: PARK – výsadba stromů a trvalkových záhonů, POMNÍK  - výsadba trvalkových záhonů a cibulovin, ošetření soliterní lípy, U OBECNÍHO ÚŘADU  - výsadba stromů, CESTA U ZÁKLADNÍ ŠKOLY – výsadba stromů a ošetření solitérního jasanu.

V oblasti péče o stromy již více než deset let spolupracujeme s odbornicí v oblasti dendrologie a arboristického poradenství Ing. Radkou Frydrychovou (http://hodnocenistromu.cz), která vypracovala odborné posouzení pro přípravu projektové dokumentace v oblasti arboristiky.  

Celkem bylo nově vysazeno 18 listnatých stromů, 7 jehličnatých, 1260 trvalek, 3780 cibulovin a ošetřeny byly 2 stromy. Listnaté stromy byly vysazeny ve velikosti obvodu kmene 14 - 16 cm a jehličnany s výškou minimálně 1,2 m. Trvalkový záhon v parku bude obsahovat sortiment 30 druhů trvalek a 6 druhů cibulovin. Jedná se druhově bohatou směs, která bude středně vysoká až vyšší. Záhon u pomníku bude obsahovat sortiment 25 druhů trvalek a 6 druhů cibulovin. Směs obsahuje mnoho aromatických rostlin, které jsou lákavé i pro hmyz. Na základě výběrového řízení se zhotovitelem akce stala společnost H-REKULTIVACE, a. s., Chomutov (http://www.h-rekultivace.cz ). Celkové realizační náklady činily 506 262 Kč (dotace ze SFŽP ČR 500 000 Kč). Projekt byl ukončen 30. 10. 2020.


Stránky zdarma

Vytvořte si vlastní webové stránky zdarma na doméně www.obeckyselka.cz

Registrujte se zde

Projekt:

Zateplení víceúčelového objektu Radošov 178 (003)_1.jpg

Mateřská škola Kyselka - instalace VZT (002)_1.jpg

Obrázek na soc. sítě[1].png

Plakat_1.jpg

tvojzemi qiosk (1).jpg

Logo KK_2021_2.jpg

Karlovarský kraj podpořil projekty:

 "Obnova travnatých ploch veřejného prostranství v obci Kyselka"

"Věcné vybavení pro hasiče JSDH Kyselka"

"Pořízení Užitkového térenního vozu  pro JSDH Kyselka"

 

Podpora kulturní a společenské činnosti v obci Kyselka

 

logo-mas-bez-pozadi_20210907142317380.png

eu.jpgPRV_logo.jpg

Logo_leader.JPG

Projekt byl spolufinancován z Programu rozvoje venkova na období 2014 - 2020 iniciativy LEADER (CLLD) administrované prostřednictvím MAS Krušné hory o.p.s.

 


 Rozšíření systému separace odpadů - Obec Kyselka

CZ_VE_B_C.jpg

Kino v obci Kyselka, hospodaření s dešťovou vodou. Projekt spolufinbancován Evropskou unií - Fondem soudružnosti v rámci OPŽP.Publicita plakát A3 (003)_1 - kopie.jpg

 

 


 

Aktuality